måndag 13 mars 2017

Tros reflektioner

För ett tag sedan så la jag upp detta tros inlägg. Jag har nämligen börjat lära mig att sy egna trosor. Något som jag har velat prova länge och nu kommit till skott med. En person som står mig nära i livet skrev en kommentar på Facebook. Hon tycker att jag har "gått för långt i mitt återbrukande och att sy trosor var äckligt". Denna kommentar gjorde mig ledsen, men jag förstår att detta återbrukande kanske inte hör till det vanliga slaget. Jag känner faktiskt att jag vill förklara för henne och alla andra vem jag verkligen är och hur jag tänker.

Jag är en återbruksnörd, alla som känner mig vet det. Det är något jag är stolt över och jag stävar hela tiden för att bli mer och mer hållbar i min konsumtion. Det har blivit en livsstil för mig, ett sätt att leva. Jag gillar utmaningen att ta till vara på saker. Att använda och skapa saker av något annat. Jag älskar känslan att få göra något själv. Att tillverka egna produkter inte bara för skapandets skull. Jag har också läst på vilka kemikalier det finns i sakerna och jag försöker välja bättre alternativ.
Zero Waste och Återbruk är verkligen spännande tycker jag. Jag vet att alla inte tycker det, men jag vet att detta område är mitt kall i livet, oavsett vad folk i min omgivning tycker om det.

Mina favorit trosor


Nu till tros reflektionerna. Jag förstår att folk tycker de är märkligt. Jag tillhör nog sannerligen 0,00000000000000000000001% av befolkningen (skulle jag gissa), som har valt att sy sina egna trosor.
Så varför skulle man göra det?
Jag vet inte vad dina anledningar skulle vara, men här är mina.

 • Att sy trosor gör mig glad.
 • Jag använder upp små bitar av tyg, som inte går att sy så mycket annat av.
 • Det blir billigt.(Jag kan lägga mina pengar på nåt roligare än trosor).
 • Jag skapar helt unika underkläder.
 • Jag får en perfekt passform som passar mig.
 • Jag tycker om att veta att tygerna jag använder får ett nytt liv.
 • Jag gillar tanken att det är mindre kemikalier än i köpes trosor.
 • Jag slipper hitta en klädbutik som har bra förhållande till de människor i andra länder där mina trosor annars skulle tillverkats.( Bra arbetsmiljö och en skälig lön är tyvärr inte särskilt vanligt i klädindustrin).
Det kommer alltid att finnas människor som inte förstår. Gamla gardiner t ex. är inte lämpliga för såna här projekt. Bara för att jag är återbruksnörd handlar jag inte skitiga saker. Mina trosor är tillverkade av tygbitar som jag fått av vänner. De kommer från mina och barnens utrensade kläder. De kommer från secondhand kläder och tyger. Allt detta är helt och rent. För inte skulle någon vilja gå runt i skitiga underkläder. Även om min man skämtade att jag hade svamp i underlivet (svamptrosor).


Ha det gott!/Åsa.Li

3 kommentarer:

 1. Jag har också sytt trosor. Fast bara ett par. Jag väljer dock nya tyger till trosor, men det är bara pga hjärnspöken. Tror dina är renare, iallafall vad gäller kemikalier. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du! Då kanske vi kan ha tros sy dejt så småningom:-) Kul! Kram!

   Radera
  2. Tänkte detsamma! Kram!

   Radera